ALISDAN Irish Wolfhounds

ALISDAN Barzoi si Whippet  |  Ogarii Afgani: SAMSON si GALA  |   E-mail 

Home Pedigree Photo Album Palmares Family IW Info

 

E-mail

Tel.: +40 21 3141486
GSM: +40 744 883488

 

Pagina a fost modificata în 30-Oct-2002.

 

 

Istoricul rasei

Bibliografie:
"Le destin des lévriers" - Xavier Przezdziecki, Editura EDICA, 1984
. Traducere: Andrea Popa

În lipsa vestigiilor arheologice care sa ateste eventuala origine europeana a acestor ogari gigantici înca din perioada domesticirii câinilor în Europa, se considera astazi ca Ogarul irlandez este un câine adus pe continentul nostru de celti, sau chiar de alte triburi migratoare, anterioare celtilor. Totusi, nu poate fi exclusa nici ipoteza creerii acestei rase in Europa, prin încrucisari ale câinilor locali cu ogari antici, asiatici, adusi de triburile migratoare indo-europene care au pornit din Asia mica spre occident, trecând prin Balcani.

Istoria documentata începe la Roma, într-o dimineata a anului 391, în biroul consulului Quintus Aurelius Symmachus, prefect al Romei. O scrisoare de la fratele sau, functionar in Britania, ii descria acestuia tabloul sumbru al situatiei din colonie, aflata sub permanenta amenintare a saxonilor si a aliatilor lor. In post-scriptum, Quintus Aurelius citeste o scurta nota: „Acelasi vas iti va aduce sapte câini din Scotia care vor fi o atractie deosebita pentru spectacolele tale de circ." În colectia de corespondenta a consulului Quintus Aurelius Symmachus se gaseste scrisoarea de raspuns a acestuia catre fratele sau, prin care ii multumeste pentru cei sapte „câini din Scotia" care, instalati in custi de fier pe timpul calatoriei pe mare, sosisera in cele mai bune conditii la Roma si constituisera savoarea publicului roman în spectacolele de circ.

Când romanii vorbeau despre câini din Scotia, noi ne gandim, firesc, la ogarii irlandezi. Fiind totusi cunoscute doua rase de ogari de talie mare originari din insulele britanice, o explicatie ar fi, aici, necesara.
- ogarul irlandez vanator de lupi, Irish Wolfhound, cu statura sa impunatoare, nu este doar gigantul speciilor de ogari, ci este chiar cel mai mare dintre toti cainii, salbatici sau domestici, înaltimea lui fiind in jur de 95 cm.
-ogarul scotian vantor de cerbi, Deerhound, este sensibil mai suplu si mai scund decat ogarul irlandez, inaltimea lui medie fiind de circa 75 cm.
Prin urmare, numai aparitia unui gigant ca ogarul irlandez putea surprinde si retine atentia spectatorilor de la circ, mai sensibili la volume decat la forme si care erau familiarizati cu aspectul canidelor de talie mare ca molosii sau lupii nordici. La circ, o prezentare de Deerhound ar fi trecut, practic, neobservata.
In plus, este foarte probabil ca în acea epoca, ogarii vânatori de cerbi inca nu existau ca rasa, primele marturii scrise despre acesti câini fiind de data mult mai recenta (dupa secolul al XVI-lea), în timp ce existenta anterioara a Ogarului irlandez este atestata în „Istoria Irlandei" scrisa la 1571 de parintele iezuit Edmund Campion: „... irlandezilor nu le lipsesc nici lupii, nici câinii cu care sa ii vâneze, acestia din urma fiind adesea mai mari ca mânjii. Silueta Ogarului irlandez este asemanatoare cu a greyhoundului, dar este cu mult mai voluminos decât un mastiff si totodata blând ca un epagneul."

Standard

Standardul rasei - Irlanda (pagină în limba engleză).

Standard FCI nr. 160  (pagină în limba română).

 

Situri de vizitat:

Colectia noastră de link-uri pentru toate rasele de ogari (pagină în limba engleză).

Web-clubul Ogarilor din România (pagină în limba engleză).

Baza de date IWPedigrees.com